Aanbidding in de opnamestudio

Posted by on 10 dec, 2014 | 1 reactie

Aanbidding in de opnamestudio

Voor mij zit het erop: de studio opnames voor onze CD. Vanmorgen heb ik de laatste 3 nummers ingezongen. Opgelucht dat het gelukt is, maar stiekem toch ook balend dat het voor mij klaar is, neem ik jullie even mee in een terugblik op mijn uren van opnames. Want die uren waren bijzonder, vooral die van vanmorgen!

Wat is het een geweldige ervaring om onze eigen nummers op te mogen nemen! En wat hebben we er veel van geleerd! Terugkijkend waren de eerste opnames, maanden geleden, een gepruts: we wisten nauwelijks waar we mee bezig waren. Maar gelukkig leren we, mogen we fouten maken en kunnen we dingen opnieuw opnemen, haha! Het is een leerschool geweest, voor ons als band, maar ook voor ieder persoonlijk.

De eerste keer in de studio; ik was best zenuwachtig, hoe zou het gaan? Na 1 proefopname wist ik niet meer hoe ik het had. Want in zo’n studio hoor je je eigen stem helemaal kaal terug. Geen galm, geen naklank, alleen jouw eigen kale stem. En dan kom je erachter dat er behoorlijk veel valse noten in je opname zitten, terwijl je dacht dat je het nog wel redelijk goed ingezongen had. Probeer dan nog maar eens vol goede moed een nieuwe poging te doen…
Dat was lastig, heel lastig. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik mijn onzekerheid nogal eens de overhand laat nemen. Deze confrontatie met mijn stem en de valse noten liet mijn onzekerheid flink de baas worden over mijn gedachten. Mijn hoofd liep al vol met: ‘Dit gaat nooit lukken’, ‘Misschien moeten we maar iemand anders vragen om de nummers in te zingen’ en ‘Ik dacht dat ik redelijk kon zingen, maar dit…’. Tjah, 1+1 is 2: door die onzekerheid werden de opnames natuurlijk ook niet beter. Wat een zegen is het dan om mensen naast je te hebben staan die je er doorheen slepen! Bandleden, maar ook vrienden en familie, die zeggen: ‘Kom op, geef niet op! Je kan het wel! Laat je onzekerheid niet de overhand nemen, met God kan je het wel! Luister eens naar de dingen die wel goed gaan!’. Mede dankzij deze lieve mensen kon ik mijn onzekerheid opzij zetten en de opnames doen met nuchterheid en een gezonde dosis zelfspot over de valse noten! 🙂

Maar toen liep ik tegen een nieuw probleem aan: Tijdens het inzingen probeerde ik zoveel mogelijk zangtechnieken in te zetten, om de opnames mooi te laten klinken. Dat had echter tot gevolg dat ik nauwelijks meer aandacht kon besteden aan wat ik eigenlijk zong, met als gevolg: Opnames zonder gevoel. Pfoe, nooit geweten dat een CD opnemen zo moeilijk kan zijn! Weer begon mannetje Onzekerheid te fluisteren in mijn hoofd en weer had ik de steun van anderen nodig om ook hier verder in te komen. Is dat erg? Zeker niet! Ik geloof dat God mensen gebruikt om anderen te helpen, zo ook die mensen die op dat moment mij hielpen om mijn onzekerheid te relativeren. God was bij mij in die studio, Hij hielp mij om het optimale uit mijn stem te halen.

Vanmorgen heb ik de laatste 3 nummers opgenomen. En dit keer was Mannetje Onzekerheid stil in mijn hoofd. Waarom?
Vanmorgen heb ik niet geprobeerd zuiver te zingen.
Vanmorgen heb ik niet geprobeerd gevoel in mijn stem te leggen.
Vanmorgen heb ik niet geprobeerd duidelijk te articuleren of mijn Twentse uitspraak te verbloemen.
Niets van dat alles.

Vanmorgen heb ik God aanbeden, in de studio. Voor Hem heb ik gezongen, zo goed en mooi als ik kon. Ging het toen in één keer goed? Nee, ook nu moesten er stukken opnieuw opgenomen worden voor de opname goed was. Maar ik geloof met mijn hele hart dat Hij je helpt, wanneer je iets voor Hem doet. Of dat nu het zingen in een band is of iets anders: Hij ziet je bedoeling ermee. En of het dan wel of niet in één keer lukt: We hebben een geduldige Vader die ons alle ruimte geeft om fouten te maken, te leren en te groeien. Fantastisch toch?!

Hoe de CD ook uit zal pakken, één ding weet ik zeker: het wordt een CD om Hem groot te maken. Als ik in mijn eentje in een studiohokje van 5 m2 tijdens het inzingen van die CD Hem kan aanbidden, dan zal het eindresultaat hiervan getuigen. In ieder geval voor mijzelf en de andere leden van Rinon, maar hopelijk ook voor jullie!

1 reactie

Verstuur een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.